Direct contact opnement

Laatste nieuws

Werkbezoek minister Slob en wethouder van Willingen

8 januari 2019 hebben minister voor...
Lees verder

Effectiviteit van ABA

Uit jarenlang internationaal en ook Nederlands wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die vroegtijdige, intensieve, ABA behandeling ontvingen significant meer vooruitgang boekten op het gebied van onder meer zelfredzaamheid, communicatie en sociale vaardigheden. 

De gezondheidsraad heeft in 2009 het kabinet geadviseerd dat vroegtijdige, intensieve gedragstherapie de meest effectieve behandeling is voor kinderen met autisme.

In Nederland is er onderzoek verricht naar ABA door het Behavioral Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. De onderzoeken zijn uitgevoerd door Nienke Peters-Scheffer en Robert Didden. Het onderzoek van Nienke Peters-Scheffer (Fostering development in young children with autism spectrum disorders and intellectual disability: A center-based discrete trial approach, 2013, N. C. Peters-Scheffer) laat zien dat vroegtijdige intensieve ABA gedragstherapie leidt tot significante vooruitgang bij kinderen met autisme en een verstandelijke beperking met als gevolg daarvan tot substantiele kostenbesparing op de langere termijn.  

Rapport Gezondheidsraad 2009Rapport Gezondheidsraad 2009
Onderzoek N. C. Peters-Scheffer, 2013Onderzoek N. C. Peters-Scheffer, 2013

Voor aanvullende literatuur klik hier