Direct contact opnement

Laatste nieuws

Werkbezoek minister Slob en wethouder van Willingen

8 januari 2019 hebben minister voor...
Lees verder

Wat is ABA?

ABA staat voor Applied Behavior Analysis en betekent toegepaste gedragsanalyse. De methode is in 1960 ontwikkeld in een laboratorium door Ivar Lovaas, een Noorse psycholoog, en door de jaren heen aangepast en verder ontwikkeld. 

ABA is een vroegtijdige en intensieve gedragstherapie, gebaseerd op 1 op 1 begeleiding. De methode is gebaseerd op de aangetoonde wetmatigheden van de toegepaste gedragsanalyse en is gestructureerd en transparant. De doelen zijn aangepast aan de vaardigheden en benodigdheden van het kind als individu. De behandeling bestaat uit het aanleren van vaardigheden in kleine haalbare stapjes door een juiste - respectvolle, warme en eerlijke - omgeving te creëren, aan te sluiten bij datgene wat het kind motiveert, het juiste niveau van hulp te bieden en te zorgen voor veel oefening en herhaling. Het aanmoedigen en bekrachtigen van gewenst gedrag staat daarbij op de voorgrond.

Er zijn meerdere methoden die onderdeel kunnen zijn van een ABA programma, zoals Pivotal Response Training (PRT), Verbal Behavior, Discrete Trial Training (DTT) en Natural Environment Training (NET). Deze zijn allen gebaseerd op de gedragsprincipes van ABA. Gebruik en inzet van deze vormen van ABA worden afgestemd op het kind.

kristel en sven gymzaal